woensdag 15 februari 2012

Ik beken: ben een ras optimist!

A: Ah man wat is het koud! 
B: Ha lekker toch, gezonde lucht, heerlijk. Maar hoe is ie verder?
A: Mwah, naar omstandigheden gaat het wel oke.
B: O, wat dan.
A: Ik ben al de hele week verkouden man, en dan wordt er ook nog van me verwacht dat ik gewoon doorwerk voor dat kleine beetje geld wat ik krijg. 
B: Hmmm, en hoe gaat het thuis dan, alles goed met de kids?
A: Ook verkouden, ik zeg je, als het heerst dan is ons gezin altijd als eerst en als laatst aan de beurt. 

Herkenbaar? Uit welk oogpunt?

Vrijwel dagelijks krijg ik te maken met relaties die reageren als laten we het voor het gemak meneer A noemen. Gegrond of niet, maar vaak weet je van te voren al wat voor reactie er gaat komen. Of in ieder geval de strekking van die reactie. Meneer A heeft niet eens meer door dat hij constant pessimistisch is omdat het een onderdeel van zijn leven is geworden. Hij is gewend geraakt aan het meelij wat hij van de diverse mede-pessimisten ontvangt en ziet dit als een stimulans om verder te klagen over alles wat tegen zit in het leven. Reacties als; ik snap wat je bedoelt, dat overkomt ons thuis ook altijd of ach jongen ze moeten jou wel altijd hebben, werken als een soort verslavende drug op de ras pessimist. Anders dan wat veel mensen geloven, ben ik er van overtuigd dat pessimisme niet een aangeboren - maar een aangeleerde eigenschap is. Als een kind opgroeit in een bron van pessimisme zal het hard moeten werken hier zelf weer uit te komen. Ouders moeten dan ook goed beseffen dat de sfeer die ze thuis neerzetten bepalend is voor het gevoel van hun kinderen, op 3-jarige maar ook op 63-jarige leeftijd.

Zelf kom ik uit een naar mijn mening neutraal gezin. Ik kan niet zeggen dat er altijd optimistisch gehandeld en gedacht werd, maar zeker niet pessimistisch. Vanuit die achtergrond kon ik in ieder geval zelf bepalen welke weg ik zou inslaan en ik koos, waarschijnlijk toen nog onbewust, voor de positieve kijk op het leven. Gaandeweg heb ik geleerd mijn eigen kansen te creëren en te geloven in een goede afloop van hetgeen je onderneemt. Want zeg nou zelf; het heeft toch geen zin ergens aan te beginnen met de gedachte dat het toch wel gaat mislukken? Overigens betekend dit optimisme niet dat je nooit geen tegenslagen kent in het leven, want dat is vaak hoe mensen (over je) denken. "Het gaat hem allemaal wel erg voor de wind" of "wacht maar tot dat je meemaakt wat ik heb meegemaakt" zijn waarschijnlijk vaak de gedachten die bij de pessimist omhoog borrelen bij het ontmoeten van een optimist. Maar niets is minder waar! Ook ik (en met mij alle andere optimisten) ken zo mijn tegenslagen als ziekte, mensen te vroeg verliezen et cetera, de truc zit hem echter in het verwerken van deze situaties. Er zijn mensen die ogenschijnlijk makkelijker door zware ziekten heen komen puur omdat ze een zonnige toekomst in het vooruitzicht stellen en daarom ook niet zitten te wachten op het medelijden van een ander. Medelijden is namelijk een hele goedkope vorm van aandacht welke je totaal niet verder helpt, maar je misschien wel kan terugwerpen in een bepaald proces.

Optimisme zorgt voor nieuwe ontdekkingen, voor vreugde en kansen in het leven en onderzoek heeft uitgewezen dat een optimist aantoonbaar langer leeft! De optimisten zullen ook gaan opstaan om Europa uit de 'crisis' te trekken.
De pessimisten daarentegen zijn al maandenlang op kosten van de staat verenigd in meerdere tentenkampen aan het schreeuwen om een eerlijkere verdeling van het geld. In plaats van zelf keihard te werken voor hun succes hopen ze dat het geld hun komt aanwaaien.

Ja ik durf er voor uit te komen; ik ben een optimist! Laat die afgunst maar komen!

4 opmerkingen:

  1. Ben blij dat mn moeder ook altijd optimistisch is. Jij hebt over crisis, welke crisis bedoel je dan?;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En terecht, want je staat bij mij niet bekend als een pessimist :).

    Ik heb het uiteraard over DE crisis van dit moment, de financiële. Bij jou geen onderwerp van gesprek in de Kaasspecialist?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hi, leuk stuk. Grappig dat je zegt: "welke weg ik zou inslaan en ik koos, waarschijnlijk toen nog onbewust, voor de positieve kijk op het leven". Impliceert dat je dus helemaal zelf kan kiezen of je nou optimistisch of pessimistisch bent, terwijl ik denk dat ook een belangrijk deel ook wel wordt bepaald door je genen/karakter/geboorte. Net zoals intelligentie: een belangrijk deel is bepaald (niveau), maar doorslaggevend is hoe je ermee om gaat (hard leren vs lui zijn).
    Neemt niet weg dat ik het ermee eens bent dat de kracht van 'tjakka' niet onderschat moet worden! ;-) En dat positief denken leidt tot meer positieve gevolgen... (ik probeer het wél vs 'ik begin er niet aan want het lukt toch niet') Je bent uiteindelijk deels verantwoordelijk voor je eigen geluk (alhoewel dat natuurlijk ook weer niet helemaal geldt voor die kids die in oorlogsgebieden worden geboren)... Hmmm, moeilijk hoor!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha Rian, bedankt voor je reactie!

    Eerlijk gezegd zou ik nog tien extra kantjes kunnen vol pennen over dit onderwerp, want het is inderdaad niet echt een zwart/wit kwestie. Er zijn namelijk ook een hoop pessimisten die keihard hun best doen om wat optimistischer in het leven te staan, echter blijft dat vaak ook bij proberen. Er zit altijd een soort van terughoudendheid in. Ook heb je de "surrogaat" optimisten die naar buiten doen alsof ze optimistisch zijn en het thuis vervolgens op een huilen zetten, vooral veel kerkgangers hebben hier last van!

    Ik denk inderdaad dat je de keuze voor optimisme volledig zelf kunt maken. Wel ben ik het met je eens dat dit voor de één veel moeilijker kan zijn dan de ander, maar dan door de sfeer waarin je opgroeit en niet zo zeer doordat dit gevoel genetisch bepaald is. Ik zelf heb in het verleden ook eerst de spreekwoordelijk rotschop onder de kont moeten krijgen voordat ik überhaupt ging nadenken over het feit dat dingen die ik deed gevolgen hadden.

    Interessante discussie!

    BeantwoordenVerwijderen