vrijdag 16 maart 2012

Waarom een mening er niet toe doet.


Onlangs besprak ik mijn vorige blogpost Ik beken; ben een ras optimist! met twee vrienden in de kroeg.
Mijn idee dat het mensen aan het denken had gezet werd aardig bewaarheid die avond. In volle vaart vlogen we van de ene naar de andere vervolg discussie. Houdt optimisme in dat je nooit een negatieve gedachtegang hebt en is optimisme een talent te noemen? De mooiste van alles was een praktijkcase. Mensen praten vaak zo negatief en wanneer jij er een positieve twist aan wilt geven kom je misschien arrogant over en reageren ze afgunstig op je. Oftewel trek jij je er dan niets van aan wat andere mensen van je vinden? En wat doe je met al die meningen?

Om maar even met een soort Cruijffiaanse uitspraak te beginnen; je hebt twee soorten meningen. Één die er toe doet en een ander die je snel weer naast je neer moet leggen. Het is ontzettend belangrijk hier een goed onderscheid in te maken, aangezien dit voor een zeer groot gedeelte je gemoedstoestand bepaald. Stel je voor dat je 's morgens vroeg je kinderen weg brengt naar school. Op het moment dat je je dan al gaat bezig houden met wat andere mensen van je denken zul je door de dag heen ontzettend hard moeten werken om een goed humeur te kweken. Zorg er dus voor dat je gedachtegang vanaf dat je uit je bed stapt een positieve is. In het Engels klinkt dat altijd zo leuk, create happy thoughts. Een lekker eitje op brood, dat heerlijke kopje koffie bij je ontbijt, de te gekke jeans die je weer aan kunt trekken. Hoe klein die leuke dingen ook lijken, grijp ze aan om jezelf een positieve start te geven.

Wanneer je dat voor elkaar krijgt zul je met een veel beter en vrijer gevoel de rest van de dag doorlopen. Dan sta je niet bij de rand van het schoolplein te peinzen wat andere mensen van je denken, maar loop je vrolijk met je kind naar de klas toe (ook lekker voor je kinderen). Dan wacht je niet tot 5 over 9 om je werk binnen te stappen, maar stap je 5 voor 9 binnen met een gevoel van hier ben ik. Show me what you got! Ook wanneer je een rot baan hebt kun je maar beter kijken naar de positieve kant. Want zeg nou zelf, wie heb je er mee wanneer je gaat lopen mokken?

Dan krijg je naast je eigen gedachtegang ook nog is te maken met duizend en één uitgesproken meningen vanuit je naaste omgeving. Weet je dat de "goed bedoelde" mening vaak alleen maar goed bedoeld is voor diegene die hem uitspreekt? Een mening ontstaat namelijk vaak uit een eigen angst, onzekerheid of andere ervaring. De persoon in kwestie wilt dit gevoel alleen maar op jou projecteren. Sta jij bijvoorbeeld voor de keuze bij je baan te blijven of juist op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging? Dan zullen de personen die al jarenlang bij dezelfde werkgever in dienst zijn je van harte aanraden te blijven zitten waar je zit. Heb je iets aan die mening? Nul! Vaak ontstaat een langdurig werkverband namelijk uit een bepaalde angst. De angst van verandering, de angst niet meer aan de slag te komen of de angst iets te moeten leren wat buiten je eigen straatje valt. Zodra je die meningen in dat perspectief weet te plaatsen is het ook veel makkelijker dit van je af te laten glijden en je eigen weg te zoeken. Selecteer alleen de meningen die er voor jou toe doen en verwijder de rest direct van je hardeschijf!
You create your own happiness!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten